TechEksperten er støttet af vores læsere. Når du køber gennem links på hjemmesiden, kan vi tjene en affiliate kommission. Læs mere.

Hvad er Bluetooth og hvordan fungerer det?

Skrevet af

Du bruger formentlig Bluetooth hver dag, ligesom millioner af andre mennesker. Men hvad er Bluetooth egentlig?

hvad er bluetooth

Bluetooth er en teknologi, der kan bruges til at forbinde to elektroniske enheder ved hjælp af bluetooth-radiobølger.

Et signal sendes fra den første bluetooth-enhed over mod den anden bluetooth-enhed, som modtager det og sender det tilbage igen.

I denne artikel kan du lære alt om, hvordan bluetooth fungerer, hvad det egentlig er og meget mere om teknologien.

Hvad er Bluetooth?

Bluetooth er en teknologi, der kan bruges til at forbinde to elektroniske enheder ved hjælp af bluetooth-radiobølger.

Bluetooth findes i forskellige former for apparater: fx mobiltelefoner, tablets, høretelefoner og computere.

hvad er bluetooth

Hvorfor hedder det Bluetooth?

Når man tænker på, hvor innovativt bluetooth var (og er), så er navnet faktisk ekstremt gammel. Det er ikke et akronym, men kommer derimod fra Harald Blåtand (Kong Harald “Blåtand” Gormsson).

Harald Blåtand var en dansk konge der døde i år 986. Har er blandt andet kendt for at forene Danmark og Norge i år 958, og fik sit navn fra sin døde tand, der havde en mørkeblå farve.

Bluetooth fik dette navn, lige netop fordi Harald Blåtand forenede Danmark og Norge. Bluetooth blev skabt til at forbinde telefoner og mobile PC computere.

Hvem opfandt bluetooth?

Det korte svar er, at svenske Ericsson, et teleselskab, opfandt Bluetooth. Ingeniørerne Jaap Haartsen og Sven Mattisso stod for at udvikle produktet, som vi i dag kender som Bluetooth. I 1990 modtag Jaap Haartsen “the European Inventor Award” for opfindelsen.

Hvordan virker bluetooth?

Bluetooth bruges til at sende information mellem elektroniske enheder. Dette gøres trådløst gennem radiobølger, og kan kun bruges på kort afstand.

I stedet for at forbinde to enheder med kabel (som man eksempelvis kan gøre med en computermus til en computer), kan man altså bruge Bluetooth i stedet.

Dette fungerer lidt ligesom din telefon, der sender og modtager radiobølger til og fra mobilmaster, så du kan få adgang til 4G. Dog gøres dette, som nævnt, på væsentligt kortere afstand (ofte omkring 20-30 meter), da Bluetooth bølgerne er 1000 gange svagere. Hvis du eksempelvis har forbundet din telefon med en Bluetooth højtaler, men går for langt væk, vil musikken slukke, da der ikke lænægere vil være forbindelse mellem de to enheder.

wifi-03

Hastighed, sikkerhed og frekvenser med Bluetooth

Bluetooth frekvenser ligger mellem 2,402 og 2,485 gigahertz. Frekvensen skifter 1600 gange i sekundet. Dette gøres hovedsageligt for at sikre sikkerheden, men også for at sikre, at man undgår, at andre enheder der er i nærheden ikke afbryder ens signal.

Hvad angår hastighed, så er Bluetooth meget hurtigt. Bluetooth 4 kunne sende med op til 1 Megabit i sekundet over 60 meter, hvor Bluetooth 5 kan sende information med op til 2 Megabit i sekundet over 240 meter.

Nye versioner er bagud kompatible

En af de smarte funktioner ved Bluetooth er, at det er bagud kompatibelt. Sagt med andre ord betyder dette, at selvom du har en enhed med den nyeste version af Bluetooth, vil du stadig kunne oprette forbindelse til enheder med en ældre version.

Du behøver altså ikke at opgradere alle dine enheder, hver gang Bluetooth bliver opgraderet.

Fordele ved Bluetooth

 • Trådløst
 • Kompatibelt med gamle versioner (har din mobiltelefon en nyere version end din højttaler, kan begge enheder stadig forbindes)
 • Det er effektivt ift. strømforbrug
 • Det er nemt at bruge
 • Via Bluetooth kan man forbinde næsten alle nyere elektroniske enheder lige fra hovedtelefoner til mobiltelefoner

Ulemper ved Bluetooth

 • Kort afstand
 • Ældre bluetooth versioner er meget langsomme
 • Selvom der tages nogle forbehold i forhold til sikkerheden, er sikkerheden stadig i den lavere ende
 • Man kan miste forbindelse nogle gange
 • Langsomt sammenlignet med Wi-Fi

Hvad bruges bluetooth til?

Bluetooth bruges til at forbinde bluetoothenheder med hinanden. Eksempelvis kan en smartphone og et par bluetooth høretelefoner gå godt sammen, da de begge har bluetooth teknologien indbygget.

Man kan dog kun bruge bluetooth i nærheden af den anden enhed, så det er svært at forbinde to apparater langt væk fra hinanden.

Nu til dags bruges bluetooth dog til langt mere end blot at forbinde et par høretelefoner. Vi bruger det til vores smartwathes, tastatur, headset, mus, TV, højttalere og meget mere endnu.

Bedste bluetooth højtaler test

Forbindelse mellem enheder

Bluetooth bruges, helt lavpraktisk, til at skabe en forbindelse mellem enheder (mobiltelefon og computer eksempelvis), så de to kan kommunikere (sende information frem og tilbage). Bluetooth kan også bruge Wi-Fi netværk til at sende informationen, så det går endnu hurtigere.

Lyd gennem Bluetooth

De fleste anvender Bluetooth i deres daglidag til at forbinde deres mobil til en trådløs bluetooth højttaler eller et par høretelefoner. Lyden der sendes gennem Bluetooth er blevet væsentlig bedre, efterhånden som tekonlogien er blevet opgraderet. Hvis begge enheder har indbygget Bluetooth 5.0 (eller over), bliver lyden sendt i sådan en kvalitet, at der næsten intet tab på kvalitet er.

Bluetooth versioner

Der har gennem tide været flere forskellige versioner af den trådløse teknologi Bluetooth:

 • Bluetooth 1.0-1.2 (1999)
 • Bluetooth 2.0-2.1 (2005)
 • Bluetooth 3.0 (2009)
 • Bluetooth 4.0-4.2 (2010)
 • Bluetooth 5.0-5.2 (2016)

Gennem tiden fandt man ud af at forbedre teknologien, både i form af bedre hastighed og afstande mellem de forbundne enheder.

Bluetooth 1

I første omgang blev Bluetooth (1.0) opfundet til at erstatte RS-232 computer porten, der blev brugt til at forbinde computere til modemmer og printere. Senere blev Bluetooth 1.2 integreret, så man kunne bruge trådløs teknologi til at forbinde headsets, mobiletelefoner, computere og andre Bluetooth enheder.

Bluetooth 2

Bluetooth 2.0 gjorde store fremskridt. Her var der særligt fokus på bedre rækkevidde, mindre strømforbrug og bedre hastighed når man skulle overføre data.

Bluetooth 3

Version 3 medførte Wi-Fi kompabilitet, der tillod hurtigere overførsel mellem bluetooth enheder. Dette tillod bedre lyd gennem bluetooth og gjorde det nemmere for enheder af kommunikere med hinanden.

Med muligheden for at overføre data gennem Wi-Fi, kom man nu op på 24 Mbps, når man overførte information via. Bluetooth. Dette forøgede dog også stømforbruget.

Bluetooth 4

I version 4 fik man Bluetooth Low Energy (BLE), for at modvirke det øgede strømforbrug fra version 3. Derudover forøgede man rækkevidden til 60 meter.

Derudover fik man igen bedre lyd, bedre hastighed og bedre trådløs forbindelse mellem smartphones og andre enheder.

Bluetooth 5

Hastighed og rækkevidde blev igen forøget til henholdsvis 2Mpbs og 240 meter (40 meter indenfor). Bluetooth enheder kan altså forblive forbundet over store afstande og kan sende information ekstremt hurtigt.

Derudover blev LC3 introduceret, hvilket har resulteret i bedre lyd, da audio data bliver sendt med lavere bit rater. Derudover kan man tilslutte to bluetooth enheder på samme tid.

FAQ

Hvordan bruger jeg Bluetooth?

For at benytte bluetooth skal du bruge to enheder, der begge har Bluetooth teknologien. Du skal som minimum have en enhed der kan tilslutte sig, og en enhed der kan udsende et signal.

Kan man bruge Bluetooth uden internet?

Ja, man kan godt bruge Bluetooth uden internet. Dette kan eksempelvis være streaming af musik, som du har downloadet på din telefon, til et sæt hovedtelefoner.

Er Bluetooth opkaldt efter Harald Blåtand?

Ja, Bluetooth er opkaldt efter den danske konge Harald Blåtand.

Om TechEksperten

Techeksperten er en selvstændig hjemmeside, der anmelder produkter inden for genren teknologi. Vores anmeldelser bliver lavet ud fra vores egen research og bliver ikke påvirket af de produkter, som vi promoverer.