TechEksperten er støttet af vores læsere. Når du køber gennem links på hjemmesiden, kan vi tjene en affiliate kommission. Læs mere.

Hvad er 4K (Ultra HD/UHD)?

Skrevet af

I løbet af de senere år er det det blevet mere og mere populært at investere i større fjernsyn, hvorfor der har været et behov for at udvikle nyere og bedre TV-opløsninger. En af de filmformater, der er værd at kende til, når det kommer til nyere udviklede opløsninger, er 4K-opløsningen.

Hvad er 4k

Hvis du vil vide mere om, hvad 4K TV-opløsning er, hvorfor du vil have gavn af at investere i enten et 4K TV eller en 4K projekter, samt hvad 4K er på Netflix, så læs mere her, hvor du kan blive klogere på 4K opskalering, og hvad det vil betyde for din filmoplevelse.

Hvad er 4K?

Det første spørgsmål, der er værd at svare på, er, hvad er 4K? Det er ikke blot det første spørgsmål, men også et af de nemmere at svare på – den svære del ligger i at forstå, hvad det betyder.

4K er nemlig blot en betegnelse for det filmformat, hvor opløsningen refererer til en vandret skærmopløsning på omkring 4000 pixels. Dette er det korte svar, og det siger i virkeligheden ikke ret meget, hvis du ikke er specielt kendt i skærmverden. Dog er det ikke så vigtigt at vide helt præcist, hvad 4K vil sige. Det er nemlig endnu mere relevant blot at nævne, at det er den nyeste skærmopløsning, og at det er forventet, at størstedelen af borgere vil kunne kalde sig selv ejere af et 4K-TV i 2022.

Altså vil det komme som en naturlig udvikling i tiden at investere i denne type, og inden længe vil det højest sandsynligt ikke være muligt at vælge noget, der er mindre en 4K, hvorfor du lige så godt kan investere nu og have en bedre filmoplevelse med dit nye TV.

4k opløsning

Hvad vil en 4K opløsning betyde for din filmoplevelse?

En nem måde at forstå skærmopløsning på er simpelthen, at jo flere pixels der er på skærmen, jo klarer et billede vil du få.

Det er muligt at sammenligne med den mere velkendte opløsning, nemlig HD, hvor opløsningen er 1920 x 1908 pixel og dermed i alt har en opløsning på 3,5 millioner pixels, hvorimod 4K opløsningen er 3840 x 2160 pixels og dermed hele 8 millioner pixels i alt.

Da du vil opleve et klarer billede, jo flere pixels der er, kræver det ingen matematiker at forstå, at en 4K opløsning vil give et noget klarer billede end den velkendte HD, hvorfor du vil opnå en bedre filmoplevelse, hvis du vælger at investere i en 4K skærm i stedet for en HD-skærm.

Herunder kan du se en side-om-side sammenligning mellem 4K (til venstre) og Full HD (til højre).

Hvad er forskellen på UHD og 4K?

Et spørgsmål, der ofte opstår, når der tales om 4K, er, hvad forskellen på UHD og 4K er. I virkeligheden er der ikke som sådan tale om en forskel på de to, da de to i virkeligheden er det samme blot med to forskellige formål.

4K opløsningen er den opløsning, der bruges til professionelle produktioner og biografer, mens UHD er den definition, der bruges om skærme til normale brugere og borgere; altså til privat brug.

Den opløsning, som der er tale om generelt, når der tales om 4K til privat brug er altså den, der kaldes 4K UHD, da det er den, som dit TV vil have og den, som du skal kigge efter i butikken, hvis du har besluttet at investere i den nyeste og bedre opløsning hidtil.

Hvilke egenskaber kan du forvente fra et 4K TV?

Der er mange forskellige 4K TV, og det ville være umuligt at beskrive dem alle sammen, men hvis du er midt i din søgen efter et nyt TV, så er der nogle generelle ting, som du kan kigge efter.

  • Antal tommer: Det er vigtigt at være opmærksom på antal tommer, da det er det, der afgør Tv’ets størrelse. Jo større et TV af typen 4K er, jo bedre en filmoplevelse.
  • SmartTV: Der er stor forskel på TV, men én af de større er, hvorvidt Tv’et er et SmartTV eller ikke. Et SmartTV vil i mange tilfælde kunne mere.
  • Energitypen: Energitypen er vigtig, da den afgør, hvor dyrt Tv’et vil være i drift. Hvis Tv’et er energitype A+, vil det være billigere end et, der er tættere på E og F.

Hvad er 4k på Netflix?

I løbet af de senere år er Netflix blevet en af de største streamingenheder, hvor du kan streame alt fra serier, film og dokumentarer; hvis dette afsnit er relevant for dig, så er du højest sandsynligt allerede klar over dine muligheder på streamingenheden – men var du også klar over, at det vil være muligt at streame Netflix i UHD, hvis du har en 4K enhed?

Hvis du ønsker at streame Netflix på dit TV i UHD, så kræver det blot, at dit TV understøtter Netflix, samt er af 4K typen. Det samme gælder for computeren. Der er mange, der ser Netflix på computeren, da det er tilgængeligt derfra også.

4K er ikke blot en skærmopløsning, der findes til TV, det er nemlig også en opløsning, som du kan få til computeren, hvis du køber en computer af typen 4K.

Hvis du har en enhed af denne type, skal du blot søge på ordet ”4K” eller ”UHD” fra Tv’et, og så vil du kunne finde forskellige titler, der har en 4K opløsning.

Findes 4K til andre enheder end TV?

Som sagt fås 4K ikke kun til Tv’et, men også til en række andre enheder, som netop computeren eller 4K projektorer. I og med 4K er en skærmopløsning, er det selvfølgelig noget, som langt de fleste enheder vil blive fremstillet med, da fabrikanterne skal følge med tiden, og de ikke kan sælge produkter, der er længere bagud end andre.

4K opløsningen er den nyeste opløsning, hvorfor det ikke er alle producenter, der fremstiller produkter af denne type endnu. Dog kan du have stor gavn af at købe denne opløsning, da det vil være det nyeste nye inden længe, og dit produkt vil blive forældet hurtigere, hvis du investerer i noget, der er af lavere opløsning.

Dette gælder alle de forskellige typer, som du kan få med en 4K skærm: fjernsyn, computer, kamera, projekter, computer skærm og så videre. Uanset hvad du køber i øjeblikket, vil blive hurtigt forældet, hvis ikke du vælger en 4K opløsning.

Om TechEksperten

Techeksperten er en selvstændig hjemmeside, der anmelder produkter inden for genren teknologi. Vores anmeldelser bliver lavet ud fra vores egen research og bliver ikke påvirket af de produkter, som vi promoverer.