TechEksperten er støttet af vores læsere. Når du køber gennem links på hjemmesiden, kan vi tjene en affiliate kommission. Læs mere.

Hvad er 4G og mobilt bredbånd?

Skrevet af

4g mobilt bredbånd

I takt med at vores teknologi bliver bedre, får vi også bedre og bedre internetforbindelse. Når vi ikke er hjemme ved vores WiFi, bliver dette leveret som 4G gennem mobilt bredbånd. Direkte til vores telefoner.

Men hvad er 4G egentlig? Og hvordan fungerer mobilt bredbånd?

Det er lige netop disse spørgsmål, som vi tager fat i med denne artikel.

Læs videre for at finde svarene på dine 4G spørgsmål.

Hvad er 4G?

4G er den 4. generation af mobilt bredbånd og blev først lanceret i 2009, men har siden da været hastigt på vej frem, ikke bare herhjemme men i hele verden. I 2011 blev teknologien også tilgængelig i Danmark.

Det forbedrede 4G netværk giver mulighed for højere dataoverførsler end det tidligere 3G netværk, som ellers var standarden. Derfor er 4G en rivende teknologisk udvikling, der har gjort adgang til internettet nemmere og hurtigere end førhen.

Internet-Connection

Hvorfor hedder det 4G?

Det hedder 4G, fordi det er den 4. generation af mobilt bredbånd.

4G i Danmark

4G leverer mobilt netværk med en hastighed på 71 Mbit/s i hele Danmark. Netværket er dog bygget til at levere endnu hurtigere hastigheder, hvorfor du kan opleve bedre hastigheder end 71 Mbit/s.

Hvad er forskellen på 4G og 5G?

Den grundlæggende forskel på 4G og 5G er øget hastighed, større båndbredde og mindre forsinkelse. Teknologien er blevet opgraderet så meget fra 4. til 5. generation, at man forventer det nye netværk kan levere 10 til 20 gange hurtigere forbindelser.

Den 17. december 2020 fik de første kunder hos 3 mulighed for at forbinde sig til det nye netværk, men det er ikke noget, der er tilgængeligt i hele Danmark endnu.

1G, 2G og 3G

1G

Historien om det mobile netværk i Danmark starter tilbage i 1982, hvor Nordisk Mobilnetværk (NMT) kom til verdenen. Her var det 1G der blev udbudt.

Formålet med NMT var at forbinde de nordiske lande – heraf navnet. Her kunne man ringe til Sverige, Norge og Finland for samme takst som et opkald til et andet dansk telefonnummer.

2G

Efterfølgeren til 1G hedder selvfølgelig 2G – dog også kendt som GSM (Global System for Mobile Communications). Dette blev opfundet i Finland i 1992, 10 år efter det første mobile netværk.

Her blev vi for første gang introduceret for SIM-kort og digital mobiltelefoni. Vores telefoner begyndte at komme med i lommen. Dette var en kæmpe skridt for teknologien.

Man kunne i starten komme på GPRS-netværket, og senere i 1990’erne blev EDGE og WAP introduceret. Her kunne man for første gang komme på en tekstbaseret browser fra telefonen.

En af de store forskelle fra 1G til 2G var kryptering. Det første netværk var åbent, hvilket betyder, at man kunne aflytte alle samtaler. Dog blev 2G krypteret, og ens SMS’er og opkald kunne altså ikke ses eller aflyttes af andre.

3G

3G kom til verdenen i starten af det 21. århundrede. Her kombinerede man tale- og datanetværk, hvilket er den type mobilnetværk vi kender i dag.

3G netværket indeholder en række teknologier:

  • UMTS
  • HSPA
  • HSPA+
  • WCDMA
  • 3G+
  • H+
  • 3.5G
  • Turbo 3G

Alle disse kan håndtere både data og tale.

3G netværket var en stor opgradering fra 2G i forhold til hastighed. Hvor 2G maksimalt kunne trække 0,5 Mbit/s kan 3G komme op på 64 Mbit/s. Dette tilbød mange nye muligheder, eksempelvis streaming og bedre internetadgang, direkte fra telefonen.

Dette netværk bruges stadig i dag mange steder. Dog har de fleste smartphones adgang til 4G nu til dags.

Hvad er mobilt bredbånd?

Mobilt bredbånd er et måde at koble på internettet på direkte fra telefonen. Signalet udsendes af telefonmaster, så du uderfor ikke behøver at koble dig på en WiFi forbindelse.

Du indsætter blot et simkort i telefonen og dermed har du adgang til 4G/5G mobilt bredbånd. Dette gør det muligt for dig at surfe på nettet uanset hvor du befinder dig – det eneste det kræver er, at du er inden for rækkevidde af en telefonmast.

Hvordan virker mobilt bredbånd?

Mobilt bredbånd fungerer i bund og grund meget simpelt. Telefonmaster udsender et signal, signalet bliver absorberet af mobiletelefonens antenne, som derefter videreformidler det til den indbyggede 4G/LTE modtagerchip.

Derefter har du mulighed for at oprette forbindelse til internettet, sende beskeder eller se film på telefonen.

Afhængigt af hvor man befinder sig, eller hvilket mobilabonnement man har, vil man opleve forskellige hastigheder.

Hvad er forskellen på mobilt bredbånd og wifi?

Mobilt bredbånd giver mulighed for 4G forbindelser, mens WiFI blot er en anden form for internetforbindelse. Hvor 4G signalet udsendes af en telefonmast, bliver et WiFi signal udsendt af en router eller modem.

For at modemmet kan udsende et WiFi signal, skal det dog være forbundet til bredbåndsnetværket. Dette kan være gennem telefonstikket, kablet-TV, fibernettet eller LAN. De forskellige typer har alle forskellige fordele og ulemper såsom tilgængelighed, hastighed og opsætning.

Hvad er en 4G router?

En 4G router er en slags modem, der gør det muligt at koble sig på 4G mobilt netværk som en telefon, for herefter at omdanne det til et WiFi signal. På denne måde vil du have internetforbindelse lige meget hvor du befinder dig.

For at 4G routeren kan modtage signalet, skal du indsætte et SIM-kort. Dette kan du enten genbruge fra din telefon, eller du kan købe et seperat abonnement til din mobile router.

Denne type routere er populære hos folk der rejser meget, eller hos dem der skal arbejde på farten. Det er nemlig (typisk) ikke muligt at forbinde sig til 4G netværket med en computer, og det er ikke altid man kan finde et WiFi signal at koble sig på.

Om TechEksperten

Techeksperten er en selvstændig hjemmeside, der anmelder produkter inden for genren teknologi. Vores anmeldelser bliver lavet ud fra vores egen research og bliver ikke påvirket af de produkter, som vi promoverer.