Forskellen på over-ear, on-ear og in-ear høretelefoner

Af Miklas BAdge
Miklas

I denne artikel kigger vi på forskellige høtetelefoner modeller: in-ear, on-ear og over-ear.

Overvejer du at anskaffe dig et par hovedtelefoner eller høretelefoner, men er du ikke sikker på forskellen mellem de forskellige modeller?

I denne artikel tager vi et kig på tre forskellige modeller:

  • In-ear høretelefoner
  • On-ear hovedtelefoner
  • Over-ear hovedtelefoner

Lad os kigge på det.

In-ear høretelefoner

In-ear høretelefoner kan oversættes til “inde-i-øret” høretelefoner, og er præcis som det lyder: høretelefoner som du stikker ind i ørene.

Denne model er mindre end de to andre, og meget anderledes på mange måder.

En af grundende til at man køber denne type er, at de er mindre og lette at have med at gøre. En populær model i denne genre er Apples AirPods (der sidenhen blev opgraderet). De fås både med og uden ledning, men fælles er at de er små og kan stikkes i ørene.

Fordele ved in-ear høretelefoner

Som nævnt, så er en af de helt store fordele bevægelighed. De er små og lette, og man kan helt glemme at man har dem i. Gå man med et trådløst design, skal man slet ikke bekymre sig om noget.

Denne type høretelefoner sidder som regel rigtig godt fast (hvis man har købt den korrekte størrelse), så man kan bruge dem til aktiviteter (løb, fitness, cyckling eller andet).

Ulemper ved in-ear høretelefoner

Hvis du skal have en helt lydtæt oplevelse, skal du investere i nogle dyre in-ear høretelefoner. Denne type vil lukke en masse lyd igennem.

Derudover skal du være opmærksom på formen. Det er ikke alle modeller, der passer til alle mennesker. Har du købt nogle, der er for store eller for små, vil de nemt falde ud.

Derudover skal man være opmærksom på hygiejne. Ørene kan være et fugtigt sted med en masse ørevoks, så du skal sørge for at rense in-ear høretelefoner en gang imellem. Hvis de er for lange, kan du også risikere at skade dine øre.

Hvilke in-ear høretelefoner skal man købe?

Herunder kan du se vores favoritter inden for kategorien “in-ear” høretelefoner.

i samarbejde med PriceRunner

Du kan også læse mere i vores høretelefoner test.

On-ear hovedtelefoner

On-ear hovedtelefoner er meget anderledes end in-ear høretelefoner. Denne model har ørepuder, der hviler på dine øre. De sidder som regel kompakt på dit hovede og laves med bløde materialer, så du ikke får ondt i ørene.

Der bruges som regel enten skum eller kunstlæder til ørepuderne, hvor læder er en smule dyrere, men som regel også mere komfortabelt. På toppen er en bøjle, der holder hovedtelefonerne på plads.

Fordele ved on-ear hovedtelefoner

Noget man som regel vil lægge mærke tid, hvis man køber et par on-ear hovedtelefoner, er, at de lukker en lille smule lyd igennem. Dette kan være en fordel, hvis man eksempelvis cykler og derfor skal være opmærksom, samtidig med at man vil føle sig omsluttet af sit headset.

Dog vil man stadig kunne opnå helt fantastisk lydkvalitet (i et mere stille miljø), da de sidder hele vejen rundt om ørene.

Der er også bedre luftgennemstrømning, der kan være med til, at du ikke får det varmt om ørene.

Ulemper ved on-ear hovedtelefoner

Nogle vil ikke føle, at on-ear er behageligt. Hvis det er af dårlig kvalitet især, vil man få ondt i ørene efter noget tid, da de sidder og trykker. Dette problem bør man ikke opleve ved on-ear modeller i bedre kvalitet.

Hvis du gerne vil have noget, der lukker dig helt inde i lydens verden, skal du hellere lede efter over-ear hovedtelefoner, da du her vil få en lille smule lyd igennem.

Hvilke on-ear høretelefoner skal man købe?

Herunder kan du se de mest populære hovedtelefoner på PriceRunner.

i samarbejde med PriceRunner

Du kan også læse vores hovedtelefoner test.

Over-ear hovedtelefoner

Over-ear hovedtelefoner, også kendt som around-ears headsets eller hørebøffer, er de største af de tre modeller omtalt i denne artikel.

De omslutter ørene fuldstændig, heraf navnet “over-ear” – de går ud over ørene, i stedet for at sidde oven på ørene som on-ear modellen.

Den store størrelse har forskellige fordele, blandt andet at der er plads til langt bedre lyd. Her kan producenterne indsætte nogle bedre lydenheder, så du opnår den bedste mulige lyd. Hvis du skal have alle lyd-nuancer med, så er over-ear headsets perfekte.

Denne type bruges også meget inden for gaming, så man lige netop kan opfange næsten al lyd.

Fordele ved over-ear høretelefoner

Der er flere fordele ved at gå med denne model. For det første, så får man rigtig god komfort for ørene. De store hørebøffer vil ikke mase dine ører, og du vil ikke skulle stikke noget ind i ørene. De sidder oftest også bedre fast end on-ear hovedtelefoner.

Derudover kan man få en rigtig god lydisolation og generelt god lyd.

Ulemper ved over-ear høretelefoner

Der er selvfølgelig også nogle ulemper, hvis man går med et par over-ear hovedtelefoner. For det første, så er det meget store. Det er ikke sådan lige at have dem med i lommen.

Dertil kommer at de kan være tunge. Sidder man med dem i lang tid, kan det virke trykkende oven på hovedet. De lukker heller ikke meget luft ind (medmindre du køber et par open-back over-ear hovedtelefoner).

Hvilke over-ear høretelefoner skal man købe?

Her kan du se vores favoritter inden for kategorien hovedtelefoner.

i samarbejde med PriceRunner

Du kan også læse mere om over-ear hovedtelefoner i vores test.

Hvilken type er bedst?

Der kan ikke gives et entydigt svar på, hvilke der er bedst af de tre forskellige. I sidste ende kommer det an på, hvad man foretrækker.

For mange kommer det an på, hvad de skal bruges til. Hvis man skal bruge dem til løb, vil de fleste gå med et par in-ear høretelefoner. De er mindre og sidder som regel bedre fast end de to andre. Så er man sikker på, at de ikke falder ud af ørene mens man bevæger sig.

Skal man bruge et par hovedtelefoner til at høre god musik, vil et par over-ear eller on-ear hovedtelefoner som regel være go-to modellen. Her vil man få en bedre lydoplevelse, da de omslutter ørene.

Inden for gaming til over-ear hovedtelefoner som regel anbefales, da man her bliver helt omsluttet af lyden. Specielt inden for gaming er det vigtigt at have et godt gaming headset. I hvert fald hvis man skal spille på højt niveau.

Men som sagt: det kommer an på præference. Der er både folk der løber med over-ear hovedtelefoner, og der er folk der gamer med in-ear høretelefoner. Der er intet, der er rigtigt eller forkert her.