TechEksperten er støttet af vores læsere. Når du køber gennem links på hjemmesiden, kan vi tjene en affiliate kommission. Læs mere.

Afstand til TV: Hvor tæt bør du sidde?

Skrevet af

Der er mange ting, du skal tage stilling til, når du beslutter at købe et nyt tv. I farten kan man nemt glemme, at afstand fra tv til sofa er lige så vigtig som den rette lyd og antallet af tommer. Faktisk hænger den optimale afstand til tv’et direkte sammen med dette.

afstand til tv

De fleste er nok opdraget med, at tv’et bare placeres på et møbel eller en reol over for sofaen lige meget, hvor langt der er imellem dem – og derfor kan det virke irriterende pludselig at skulle indrette hele sin stue efter ”se-afstand” til tv’et.

Men det behøver slet ikke være så kompliceret, og det er sandsynligvis ikke meget, du skal ændre på, hvis overhovedet.

Læs videre og få vores tips til, hvordan du får mest ud af dit tv gennem afstand til skærmen.

Afstand til TV afhænger af størrelse på skærmen

Når du skal finde den korrekte afstand til tv’et, er tommer det første mål, du bør kigge på. Du bør sidde tættere på fladskærmen, når du ser film, for den bedste indlevelse, og der er selvfølgelig forskel fra skærmproducent til skærmproducent – men helt generelt anbefaler magasinet iNPUT følgende afstande til tv med fladskærm baseret på anbefalinger fra Society of Motion Picture & Television Engineers.

Afstand til TV hvis du ser film

TV StørrelseAfstand
32 tommer0,98 m
42 tommer1,29 m
50 tommer1,53 m
55 tommer1,68 m
60 tommer1,83 m
65 tommer1,98 m
70 tommer2,13 m
75 tommer2,13 m
80 tommer2,44 m
85 tommer2,59 m

Afstand til TV med blandet indhold

TV StørrelseAfstand
32 tommer1,33 m
42 tommer1,75 m
50 tommer2,06 m
55 tommer2,28 m
60 tommer2,48 m
65 tommer2,69 m
70 tommer2,9 m
75 tommer3,1 m
80 tommer3,31 m
85 tommer3,52 m

Tallene her er baseret på, at billedet på skærmen ved film ifølge Society of Motion Picture & Television Engineers bør komme helt op og fylde 40 grader af seernes synsfelt. Dette skulle garantere den optimale oplevelse og indlevelse i plottet.

Ved blandet indhold som sport, serier, nyheder, spil, osv. kan billedet dog nøjes med at fylde 30 grader af synsfeltet.

Leder du efter et nyt TV?

Her er de mest populære på PriceRunner:

Får man ondt i øjnene af at sidde for tæt på skærmen?

Men selvom der er klare retningslinjer for størrelse på tv i forhold til afstand, så er det som med alle andre generaliseringer: De passer ikke til hver og en af os.

F.eks. har små børn som regel et meget større behov for at sidde limet op ad skærmen – i en sådan grad, at mange forældre, bedsteforældre og børnepassere bliver bekymrede over, om det kan påvirke de smås helbred.

At det skulle kunne ske, er dog ifølge overlæge på Hvidovres Hospital Klaus Børch en sejlivet myte.

Til Avisen.dk fortæller han, at myten sandsynligvis stammer fra tv’ets spæde år, hvori apparaterne afgav væsentligt mere uv-stråling end nutidens tv, hvilket kunne irritere hornhinden.

I dag har teknologien for længst løst dette problem, og du kan trygt lade din lille pode gå tæt på skærmen, hvis de har lyst. Faktisk giver det langt de fleste børn en bedre tv-oplevelse, udtaler Michael Larsen, professor i øjensygdomme på KU og Glostrup Hospital, til Samvirke:

De har sværere ved at abstrahere fra distraktioner omkring tv’et og adskille fiktion fra virkelighed, og derfor vil de gerne ”sidde inde i” tv’ets verden – og mange forsøger at røre ved og derved komme helt tæt på figurerne.

Det er først, hvis barnet bliver ved med dette, når de når fireårsalderen, at man bør overveje at tjekke for nærsynethed.

Med det sagt kan voksne mennesker også sagtens have andre behov for afstand til tv-skærme, end der generelt anbefales, da mange med alderen f.eks. bliver langsynede – hvilket i øvrigt ifølge Michael Larsen kan være en anden grund til myten om tv’s skadelighed for børns syn: at voksne overfører deres egne synsproblemer til børnene.

Afstand til UHD-tv vs. afstand til 4K-tv – der er en forskel

En anden faktor, som påvirker den bedste afstand til tv-skærmen, er opløsning. De fleste tv på markedet i dag sælges i UHD-opløsning, hvilket står for Ultra High Definition og er lige dét skarpere end Full HD: en Full HD-opløsning ligger på 1920 x 1080 pixels, imens UHD har en opløsning på hele 3840 x 2160.

Kigger man på skærmene på markedet lige nu, bliver det dog lidt forvirrende: Mange sælger nemlig produkter som ”UHD 4K” eller ”4K UHD”. 4K er en opløsning af biografstandard, som ikke blot ligger på 4096 x 2160, men også er kodet anderledes end Full HD og UHD – og derved giver en sanseligt rigere oplevelse, som alle ”UHD 4K-skærme” ikke nødvendigvis lever op til.

Langt fra alt indhold er dog i 4K, og UHD 4K-skærme kan sagtens give en tilfredsstillende skarphed, selvom de ikke når helt op på 4K-standarden – så du går ikke helt galt i byen med sådan en. Det vigtigste at huske på er i virkeligheden, at du bør sidde tættere på en 4K-skærm end en i UHD eller Full HD.

Leder du efter et nyt TV?

Her er de mest populære på PriceRunner:

Opsummering: Hvor stort tv i forhold til afstand?

Alt i alt får du klart en bedre oplevelse, hvis du bestemmer din tv-størrelse i forhold til afstanden til din sofa – men hvis du er bundet af budget eller ikke vil gå ned i størrelse, skal du selvfølgelig justere din afstand til tv-størrelsen – og har du ikke plads til store tv-møbler, kan du holde afstanden fra tv som anbefalet ved f.eks. at hænge dit tv op på væggen i stedet.

Brug følgende som en tjekliste for at finde den korrekte afstand til tv’et:

  • Placer skærmen og sofaen, så billedet fylder mellem 30 og 40 grader af synsfeltet – og gør op, om tv’et bruges mest til film eller blandet indhold
  • Tag hensyn til synsproblemer og børn med behov for at sidde tæt på skærmen
  • Baser afstand til tv på skærmens opløsning: Sid tættere på 4K-skærme for at få mere ud af billedkvaliteten.
Om TechEksperten

Techeksperten er en selvstændig hjemmeside, der anmelder produkter inden for genren teknologi. Vores anmeldelser bliver lavet ud fra vores egen research og bliver ikke påvirket af de produkter, som vi promoverer.