De fleste tænker pomfritter, når de hører ordet ‘airfryer’, men faktisk kan de forskellige modeller bruges til en masse forskelligt. Det er selvfølgelig rigtigt, at du også kan tilberede pomfritter i den, men det er langtfra det eneste.
Og så er det tilmed et sundere alternativ til traditionelle frituregryder, når du vil tilberede mad som hjemmelavede pommes frites. Forskellen er dog, at du ved tilberede maden i en airfryer kan du reducere mængden af fedtstof med op til 75 % sammenlignet med traditionelle stegemetoder. Og hvem vil ikke det? Desuden kan det ofte være billigere og kræve et meget mindre strømforbrug at bruge en airfryer end at skulle tænde for ovnen. Grunden hertil er til dels, at mange airfryers ikke nødvendigvis altid kræver opvarmning, inden du kan bruge dem.
Da de mange modeller af de bedste airfryers i dag tilbyder en række programmer og funktioner, kan du i mange tilfælde lave samme slags mad, som i traditionelle ovne og altså lækker mad. Alt dette opnår du takket være en god cirkulation af varm luft. Derfor kan du også reducere mængden af fedtstof, når du tilbereder maden. Det er netop det, der er med til at gøre airfryers så vanvittigt populære.
Det, og så de mange tilberedningsmuligheder, du får med bare én enkelt maskine!
Stadig lidt usikker eller forvirret? Vi står naturligvis klar til at guide dig igennem de mange overvejelser, du bør gør dig, inden du anskaffer dig din nye airfryer.
Så bliv endelig hængende! Vi lover, at du efter endt læsning, føler dig rigtig godt klædt på til at træffe et velovervejet valg.
3 gode grunde til at købe en airfryer
Som de allerførste er det på sin plads lige at skære ud i pap, hvorfor en airfryer reelt er så smart at have.
Du får derfor her tre virkelig gode grunde til, hvorfor du bør anskaffe dig en airfryer.
- Det kan være op til 75 % hurtigere at tilberede mad i en airfryer end i en traditionel ovn eller en traditionel frituresteger.
- Du skal bruge op til 75 % mindre mængder olie til at stege maden.
- Det er billigere i strømforbrug end at bruge en almindelig ovn (alt efter model, selvfølgelig).
Hvordan virker en airfryer?
Som sagt minder en airfryer lidt om en frituregryde. Og ja, den kan friturestege mad. Men faktisk er det bedre at se på en traditionel airfryer som en krydsning mellem en frituregryde og en varmluftsovn. Så er der det med, hvordan en airfryer fungerer. Alle produkter har naturligvis deres egne indstillinger, funktioner og egenskaber. De har dog det tilfælles, at du kan spare på fedtstoffet, når du tilbereder mad i en airfryer. Faktisk kan du bruge så lidt som en enkelt skefuld olie til de fleste retter. Det er markant mindre end i en frituregryde.
På trods af dette vil du stadig få sprød mad. Og hvorfor kan du få sprød mad selv med lidt olie?
Det kan du, fordi en airfryer gør brug af den varme luft indeni. Den cirkulerer den varme luft meget hurtigt, hvilket gør, at fugt og vand fra selve maden varmes op. Faktisk bliver madens egen væskeindhold så varmt, at partikler frigives. Og det er dem, der er med til at give dig en sprød mad og overflade, samtidig med at du kan stege din mad med et lavere fedtindhold.
Så selv om du ved nogle opskrifter stadig skal tilføre olie, er mængden af olien dog stærkt nedsat. Ofte kan du sågar nøjes med en skefuld olie og stadig få en særdeles velsmagende mad med sprød overflade takket være den jævne varmefordeling og hurtigt cirkulerende varmluft.
Det er altså en slags frituregryde uden olie. Og fordi maden ikke bader i olie, slipper du også for en ubehagelig lugt i køkkenet. Derfor er en airfryer også et godt alternativ til både en gængs ovn og en traditionel frituregryde og almindelig friturestegning.
Med en optimal pladsudnyttelse og en god luftcirkulation, vil du opnå en jævn og ensartet tilberedning.
Hvad kan du tilberede i en airfryer?
Som det også fremgår i beskrivelserne af de forskellige modeller i vores airfryer test, kan du tilberede mange forskellige retter i en airfryer. Alle airfryers bruger varm luft som i en traditionel varmluftsovn til at lave maden. Og mulighederne er ligeså mangfoldige.
Du kan for eksempel få airfryers, hvori du kan både stege, grille, bage og meget mere. Disse funktioner kigger vi nærmere på lidt længere nede.
Fordelen er naturligvis, at du i modsætning til en almindelig frituregryde kan lave en masse forskellige retter, mens du med en gængs frituregryde er mere begrænset.
Kapacitet – Hvor mange skal du lave mad til?
Der kan være forholdsvis stor forskel på de forskellige modellers kapacitet. Nogle kan indeholde op til 11 liter, som for eksempel Clatronic FR 3747 H, men det er også muligt at få mindre og mere kompakte modeller.
Se eksempelvis Philips Essential HD9252, der har en kapacitet på 4,1 liter. Philips Avance Collection, som er bedst i test, har til sammenligning en kapacitet på 7,3 liter.
Hvor stor din airfryer bør være afhænger helt af dine behov. Er I mange i din husholdning, eller spiser du/I meget mad, er det bedst også at vælge en større model til store mængder. Bor du alene eller er I to, kan du uden problemer nøjes med en mindre model.
Bruger du den både til større og mindre mængder, er det også fordelagtigt med en lidt større model. En større model kan naturligvis også bruges til små portioner. På den måde har du altid muligheden for at lave mere eller mindre.
Temperatur
Der vil på de fleste airfryers være en justerbar termostat, så du kan vil kunne indstille temperatur. En manuelt justerbar temperatur giver dig selvfølgelig også mere kontrol over det endelige resultat, når du tilbereder maden. Forskellige madvarer og forskellige retter har jo uomtvistelig brug for forskellige temperaturindstillinger. For dig vil det sige, at du får en mere alsidig model, hvis du vælger en med flere temperaturindstillinger den har.
Den gennemsnitlige airfryer vil kunne opnå en temperatur på omkring 200 grader som maksimale temperatur og omkring de 40 til 60 grader som laveste temperatur.
Effekt – Hvor kraftig skal den være?
Som det også fremgår i vores test, spiller effekten en rolle for, hvor kraftfuldt din model er. Effekten på elektroniske maskiner bliver altid målt i watt. Det er effekten, der angiver, hvor meget energi et apparat eller en airfryer bruger i sekundet. Det er altså ikke uvæsentligt at kigge på effekten, når du skal ud og købe en airfryer.
Jo højere effekten, desto kraftigere er din airfryer også. Tilbereder du typisk større mængder mad, er en høj effekt fordelagtigt, da du er sikker på at få lækker, sprødstegt mad og også en jævn tilberedning. Selvfølgelig stadig med et lavere fedtindhold.
Vores bedst i test-vinder Philips Avance Collection har en kapacitet på 2.225 watt, hvilket er det højeste i vores test. Den er altså særdeles kraftfuld, og du vil kunne både stege ved høje temperaturer, men også kunne dehydrere frugt ved meget lave temperaturer.
Funktioner
Du tænker måske, at du ikke får så mange funktioner i de billigere alternativer af airfryers. Men de fleste airfryers har en række spændende funktioner, som vi beskriver her.
Timer
En timer er en virkelig smart funktion, så du ikke behøver blive stående ved siden af airfryeren under hele tilberedningen. Når først ingredienser er tilføjet, kan du sagtens gå i gang med noget andet. Måske hygge med en bog eller smutte i bad og så komme ned til en færdig ret. Lyder det ikke dejligt?
Her er det en timerfunktioner er virkelig smart. Så kan du nemlig sætte airfryeren til at køre i et bestemt tidsrum, uden at du skal holde øje med den.
Du kan også få airfryers med timere, der gør det muligt at programmere airfryeren, så den først går i gang med tilberedningen på det tidspunkt, du har sat den til. Det betyder dog også, at denne timerfunktion er bedst til de retter, hvor alle ingredienser skal i samtidig, da du ellers skal tilføje bestemte madvarer undervej.
Hold varm
En varmholdningsfunktion har en lignende praktisk funktionalitet som timeren. Den giver dig mere frihed til at planlægge din dag, som det passer dig. Med denne funktion kan du nemlig tilberede maden, når det passer dig og så få airfryeren til at holde den varm, til du er klar til at spise.
Du kunne for eksempel lave maden og så løbe en tur eller smutte ud i haven eller lige handle lidt. I den tid sætter du så bare varmholdningsfunktionen til. På den måde er maden stadig dejlig varm og lige til at spise, når du kommer hjem.
Det giver dig ganske enkelt mere frihed til at planlægge din dag og lave maden, når det passer dig.
Styring via app
Mange airfryers kan tilknyttes en app, hvilket ikke er muligt med en almindelig ovn. Det giver dig oftest adgang til rigtig mange opskrifter, men også til tips, råd og vejledning til brug af en airfryer.
Nogle apps hjælper dig også med at tilberede maden. Den sender dig meddelelser og notifikationer, når du lige skal ryste kurven med pomfritter, eller vende kyllingelårene. Det er igen praktisk, fordi du så ikke skal stå og holde øje med maden hele tiden. Velkommen til teknologiens århundrede!
Forudindstillede programmer
Det er virkelig smart og bekvemmeligt at have en airfryer med flere integrerede programmer. Så skal du ikke tænke så meget over hverken tilberedningstid og temperatur, men vælger i stedet det program, der passer til den ret, du gerne vil lave.
Du får her en oversigt over de forskellige programmer, som en airfryer kan være udstyret med.
Friturestegning
Det er denne funktion, der minder mest om en traditionel frituregryde, men selvfølgelig bare med mindre fedt.
Stege
Du kan også stege både grøntsager og kød, på samme måde, som du ville i en ovn. Det smarte er, at det i en airfryer typisk også tager mindre tid.
Grille
Få samme måde kan du også grille din mad i en airfryer, da flere modeller har en helt specifik grillfunktion.
Bage
Du kan lave et hav af lækre kager og tærter i mange airfryers. Typisk vil der også medfølge, eller i det mindste være muligt at tilkøbe tilbehør til bagningen.
Optø frosne fødevarer
Med denne funktion erstatter du faktisk en mikrobølgeovn, da du også kan bruge din airfryer til at optø nedfrosne madvarer.
Opvarmning af mad
På samme måde kan du også bruge din airfryer til lige hurtigt at opvarme mad for dig. Igen er det hurtigere end i en almindelig ovn.
Rotisseri
Var der nogen, der sagde kylling på spyd? Nogle modeller har et smart rotisserisæt, så du kan lave en helstegt kylling i din airfryer.
Dehydrering
Og endelig kan du også bruge nogle modeller til at dehydrere svampe, frugt, grøntsager og tørre krydderurter. Det er en virkelig god måde at lave dine egne sunde snacks.
Sikkerhedsfunktioner
Netop fordi du går til og fra din airfryer, skal sikkerheden naturligvis også være i top. Derfor er de fleste airfryers udstyret med diverse sikkerhedsfunktioner, så du ikke risikerer noget.
Automatisk sluk
En automatisk-sluk-funktion gør, at din airfryer slukker af sig selv efter en bestemt tids inaktivitet. Takket være denne funktion, kan du sætte en ret over, så tilberedes maden af sig selv, og du kan i den tid nå noget andet. For eksempel læse et kapitel i en bog, sætte en vask over eller gå en lille tur. Når retten så er færdig, slukker airfryeren helt automatisk.
Overophedning
De fleste airfryers har også en sikkerhedsfunktion, der beskytter airfryeren mod overophedning. Det er naturligvis altid beroligende at have.
Cool-touch
Et cool-touch-kabinet forhindrer, at du brænder dig på airfryeren. Den kan jo som allerede beskrevet blive ret varm – altså indeni. Derfor er det også vigtigt, at hverken beholderen, selve airfryeren eller håndtaget bliver varme. Især hvis du har børn i huset.
Er det noget, du er bekymret for, bør du helt klart vælge en airfryer med et kabinet, der ikke bliver varmt.
Sådan vedligeholder du din airfryer
Uanset om din airfryer har en non-slip eller keramisk belægning, skal den vedligeholdes, hvis du gerne vil have glæde af den i lang tid fremover. Og den meste måde at passe på din airfryer er ved at rengøre den regelmæssigt.
Hvordan du rengør den, komme helt an på din airfryer. Nogle modellers løse dele kan godt tåle en tur i opvaskemaskinen. Tjek derfor altid som det første brugermanualen på din airfryer for at sikre dig, om delene kan tåle at komme en tur i opvaskemaskinen.
Vi anbefaler helt klart at rengøre din airfryer efter hver eneste anvendelse. Den bruges jo til mad, og der vil altid være madrester til overs, når du er færdig med den. Af hygiejniske grunde skal de naturligvis fjernes, men også, fordi de kan sætte dig helt fast, hvis du bare sætter ovnen i gang igen uden at have fjernet dem.
Der er nemlig tre forskellige måder at rengøre din airfryer på.
- Rengøring i hånden
- Rengøring i opvaskemaskine
- Rengøring i selve airfryeren
Rengøring i hånden er nok den metode, de fleste ikke har så meget lyst til, men du kommer nok ikke udenom at skulle rengøre den en smule i hånden.
Som sagt kan nogle dele tåle maskinopvask. Er det vigtigt for dig, bør du naturligvis anskaffe dig en model, hvis dele kan.
Nogle modeller har et specifikt rengøringsprogram. Her bør du følge din models anvisninger eller tjekke de udvalgte specifikationer.
Udover dette kan du også gøre følgende for at passe ekstra meget på den.
- Fyld selve kurven med vand og lidt citron eller husholdningseddike og lad din airfryer køre i nogle minutter. Det fjerner den værste snavs.
- Undgå altid at bruge et desinfektionsmiddel!
- Brug en blød klud eller en opvaskebørste til at rengøre din airfryer. Undgå for alt i verden en stålbørste, skuresvamp eller andre redskaber af metal, da disse risikerer at ridse overfladen. Det gælder i øvrigt også de redskaber, som du bruger til tilberedningen.
FAQ
Hvilken airfryer er bedst i test?
Den bedste airfryer i test er Philips Avance Collection XXL HD9650/90. Den er udstyret med fem programmer og har en god kapacitet på 7,3 liter. Den er med sine 2.225 watt og kan komme helt op på 200 grader, mens laveste temperatur er 40 grader. Den har også et digitalt kontrolpanel.
Er der forskel på airfryer og actifry?
Betegnelsen ‘airfryer’ er en fællesbetegnelse for de forskellige frituregryder. Actifry er en model og en teknologi skabt af Tefal. Er du i tvivl om, hvad de forskellige modeller kan, vil du altid finde flere informationer i de udvalgte specifikationer i deres beskrivelser.