3D Printer Test: Se De Bedste 3D Printere

På denne side vil du få en oversigt over de bedste 3D printere - en såkaldt 3D printer test. Vi har samlet info fra forskellige steder overalt på internettet, for at kunne give dig det mest præcise bud på den bedste 3D printer.
Af Frederikke BAdge
Frederikke

Frederikke er 24 år gammel, bor i København, og drømmer om at rejse verden rundt. Motivation er at lave godt content, som hjælper læsere til at træffe et godt valg,...

3D print er en industri i stor vækst og udvikling. Der bliver konstant lavet vildere og bedre enheder, modeller og brug af disse. Det betyder også, at der er mange forskellige printere nu til dags. Af samme grund kan det også være et forvirrende marked at skulle finde rundt i.

Vi har i denne artikel lavet en samlet oversigt over de bedste modeller. De forskellige printere er udvalgt baseret på vores egen research samt research fra teknologieksperter over hele verden. Du vil blandt andet se en oversigt over de bedste modeller, hvor vi går i dybden med hver model, samt mere generel info om 3D printing, hvis du skulle have yderligere spørgsmål om industrien.

Lad os komme i gang

For at give dig det mest præcise billede af 3D printere, har vi valgt at have fokus på en række parametre. Dette er både gode og dårlige aspekter af hver printer, som eksempelvis:

  • Pris
  • Størrelse
  • Præcision
  • Funktioner

… og meget mere. Eftersom der er store forskel mellem printerne, da nogle er lavet til professionelt brug, og andre er lavet til hobby brug, har vi kåret flere “3D printer bedst i test”, fordelt over flere kategorier.

I skemaet herunder kan du danne dig et hurtigt overblik over, hvilke printere vi har valgt som de bedste, baseret på vores undersøgelser.

Fordele
  • pros-icon.svg God printkvalitet
  • pros-icon.svg Til at betale
  • pros-icon.svg Meget stille print
Ulemper
  • cons-icon.svg Ingen filament sensor
  • cons-icon.svg Magnetisk flade kan være besværlig

Detaljeret gennemgang

Den første (og bedste til prisen) 3D printer i denne test er Creality Ender-5 Pro. Denne printer er god til dig, der gerne vil lege rundt med 3D print derhjemme med mange forskellige slags filament, uden at det skal koste dig hele opsparingen. Du får en god byggeflade, en præcis og hurtig printer der gør sit arbejde glimrende. Anbefalet hos 3D printer magasinet ALL3DP.

Denne printer er ikke kun god, men også både brugervenlig og blød for øjet. Denne 3D printer leverer en fantatisk kvalitet ift. prisen, og derudover er printeren også meget stille, så du kan bruge den på alle tidspunkter af døgnet.

Denne 3D printer er både til de øvede, men også til begyndere inden for 3D print. Den kommer pænt pakket i en boks, hvorefter man selv skal samle den – men bare rolig, det er på ingen måde svært, og tager ikke mere end 10 minutter. På printerens display vil du se en menu af forskellige ting – både markeret med farver og ord, så man ikke kan gå galt i byen.

Printevne

Det vigtigste ved enhver 3D printer, er selvfølgelig dens evne til at lave 3D print. Når det kommer til PLA filament print, er denne model mere end solid. Ved 60 mm/s vil du altid få et glimrende resultat, men skruer du farten helt op, kan der komme et par slingrende linjer. Ved andre filamenter klarer den sig også helt fint.

Samlet set er det en glimrende printer, både til hjemmet eller et kontor der printer mindre objekter. Uden tvivl en 3D printer man kan få en masse sjov og spændende projekter ud af.

Fordele
  • pros-icon.svg Hurtigt opvarmning og print
  • pros-icon.svg Fint udvalg af materiale
  • pros-icon.svg Lille størrelse og let maskine
  • pros-icon.svg Billig og god til den almindelige forbruger
Ulemper
  • cons-icon.svg Mindre printstørrelse
  • cons-icon.svg Magnetisk printflade er ikke noget alle synes om

Detaljeret gennemgang

Creality’s Ender serie er en populær serie af 3D printere. Den er billig, brugervenlig og leverer en fantastisk kvalitet til denne pris. Selvom den hedder “Pro”, er det ikke en maskine til professionelt brug, men en 3D printer til forbrugere og mindre projekter. Selvom den er god, kan den ikke hamle op med de større printere. Kåret til bedste billigste 3D printer af ALL3DP.

Denne printer er, som sagt, en af de billigere printere i tenne test. Creality har lagt meget arbejde i, at lave en 3D printer der ikke koster forfærdeligt meget, men som stadig kan give dig et ordentligt print. Det er også lykkedes dem, men det kommer selvfølgelig med en bagside af medaljen. De billigere printere vil altid være bagud på nogle parametre – præcis som med alle andre produkter.

Lad os først tage et kig på et par dårlige ting. Den magnetiske printplade er en af de mest reklamerede fokuspunkter ved denne printer. Dog er det ikke lige altid, man har lyst til at hende en spatel, for at skulle skrabe sin model af. Der findes mange bedre løsninger end denne. Samtidig popper den ikke så nemt på plads, som andre hos andre printere. Det kan give et par hovedpiner, men det er ikke verdens undergang.

Når så pladen er kølet af, og du kan tage dit print af, vil du alligevel ende med at tilgive printeren – for du får virkelig print kvalitet for pengene, hos denne 3D printer.

Hvad med print?

Tager man et kig på print ift. pris, så er dette virkelig en printer med spark i. Du får præcise print i mange forskellige filamenter. Du skal dog passe på, hvis du vi lave print i træ, da dette tit er meget skrøbeligt. Her vil vi anbefale dig at skrue ned for print hastigheden, så filamentet ikke knækker midt i printet.

Dette er en printer som alle kan være med på. Med mulighed for en masse forskellige filamenter, og en lav pris sammenlignet med andre 3D printere, kan du få mange former for sjov med denne maskine.

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
  • pros-icon.svg God printkvalitet
  • pros-icon.svg Nem at bruge
  • pros-icon.svg Mange filamenter
Ulemper
  • cons-icon.svg Mangler lidt præcision og opløsning

Detaljeret gennemgang

Creality CR-6 SE er en fantasstisk printer, pakket med fede features, laver præcise prints og kommer med en kraftfuld software – alt sammen noget der gør den til en af de bedste 3D printere på markedet. Denne model klarer det enormt godt på performance, og er altså helt klart dens stærke side – og så larmer den ikke særlig meget.

Creality CR-6 SE er hverken for stor eller lille en printer. I den mellem ende når det kommer til forbrugere, men i den mindre ende når det kommer til professionelle 3D printere. Byggefladen er ikke synderligt stor, men stor nok til de fleste forskellige projekter. Den har en 4,3″ touch screen, så man nemt kan finde rundt i de forskellige funktioner.

De ældre versioner af denne 3D printer havde ikke mulighed for at gøre brug af mange forskellige filmaneter – men så kom CR-6, hvor Creality valgte at udvide sortimentet med træ også, så der er massere at vælge imellem. Det er også ret nemt at skifte spolen, hvilket på nogle modeller kan forvolde problemer.

Når det kommer til forbindelse mellem computer og 3D printer, er der massere af valgmuligheder. Både USB, Ethernet og Wi-Fi er en mulighed, hvilket gør det dejligt nemt at komme i gang.

Printet

Når du skal designe din 3D form, som du vil udprinte, kan du lave den i mange forskellige programmer: Creality Slicer/Cura/Reptier-Host/Simplify3D. Det er nemt for begyndere at lære, men samtidig er der mange værktøjer til de øvede, hvilket giver mulighed for, at man kan forbedre sine modeller.

Når du har printet din første model, vil du ikke blive skuffet. Det er godt nok en budget 3D printer, men man må sige, at den lever op til kvaliteten. Vores research viser, at denne model printer enormt præcist med sin fantastiske true-level teknologi. Der findes sjældent fejl ved printet, hvilket er en evne der giver meget færre hovedpiner ved regelmæssigt brug. Både kvalitet og lydniveau er fantastisk – alt i alt en fantastisk maskine – en maskine ikke mange 3D printere kan hamle op med, i denne prisklasse.

XYZ da Vinci Jr. Mix

XYZ da Vinci Jr. Mix
Fordele
  • pros-icon.svg Lille størrelse
  • pros-icon.svg Kan udprinte i to farver eller blande dem sammen
  • pros-icon.svg Nem at bruge og ikke så dyr
Ulemper
  • cons-icon.svg Højere opløsning ift. andre modeller i denne 3D print test
  • cons-icon.svg Understøtter ikke mange materialer
  • cons-icon.svg Mindre printstørrelse

Detaljeret gennemgang

XYZ’s da Vinci Jr. Mix er en glimrende 3D printer, som du kan få til en fair pris. Printeren kommer med et blandingstrick, da den kan mikse farverne fra to filamenter sammen. Den er meget brugervenlig, og leverer print i god kvalitet. Desværre er printfladen ikke så stor som andre modellers. Anbefalet hos tech magasinet Tom’s Guide og 8,6/10 baseret på brugeranmeldelser.

XYZ’s da Vinci Jr. ligner en rigtig industri 3D printer, selvom den både kan bruges derhjemme eller på kontor. Alle filamenter og mekanisker er inde i selve printeren, så der er ikke noget, der stikker ud – det giver den et mere clean look, der ikke forstyrrer øjet. Det eneste der stikker ud, er de to tuber som filamentet kører igennem, inden de bliver spyttet ud helt varmt og klar til print.

Denne XYZ da Vinci printer har en særlig evne – den har muligheden for at blande to filamenter sammen (så længe det er den samme slags). Der er nemlig plads til to filamenter, men der er kun en dyse. Du kan enten printe i “multicolor” mode, hvilket blot gør at der kommer to farver ud på en gang, eller du kan printe i “mixer” mode, der blandet de to filament farver sammen gradvist. Hvis du eksempelvis bruger helt klar og helt grønt filament, får du en model, der er klar i bunden, der bliver gradvist grønnere opad.

Printer fint, men ikke et stort udvalg

Vores endelige mening er, at dette er en meget gennemsnitlig printer, hvad angår printkvalitet og hastighed. Du kan både finde bedre og værre 3D printere, men nok ikke i denne prisklasse. Det der vægter denne XYZ 3D printer ned aller mest er, at den kun kan gøre brug af det ene filament, hvilket for nogle vil være en kæmpe ulempe. XYZ printeren kan kun bruge PLA filmaent fra XYZ printing – altså deres eget filament. Filamentet ligger dog på en fin pris og i god kvalitet.

Fordele
  • pros-icon.svg Kan udprinte stort
  • pros-icon.svg Kan udprinte i rigtig mange materialer
  • pros-icon.svg Utrolig præcis
  • pros-icon.svg Indbygget kamera så man kan følge med hele vejen
Ulemper
  • cons-icon.svg Rigtig dyr
  • cons-icon.svg Meget stor og tung

Detaljeret gennemgang

Den største, dyreste men også den mest pålidelige og præcise 3D printer på listen: Raise3D Pro2 Plus. En maskine man ikke skal lave sjov med. Du kan med denne printer lave store modeller med utrolig præcision. Med sin 0,2 mm dyse og 1 microns (0,01 mm) opløsning, er denne printer noget for sig. Skal du lave præcise modeller af mange forskellige materier, til professionelt brug, er det denne printer du skal have fat i. Anbefalet af 3D printer magasinet 3DPrinting.com.

Raise3D Pro2 Plus er en succesfuld efterfølger af den gamle version, N2. Denne nye model er designet med et dobbelt dyse system med et indelukket printområde. Med præcisionen helt i top, er det en perfekt printer til varmefølsomt filament og til print af flere filamenter på samme tid.

Til forskel fra mange 3D printere, er denne som sagt udstyret med et dobbelt dyse system, der gør det muligt at skifte fra dyse til dyse, uden at stoppe. Dette gør det muligt at skifte filament og farve nemt og hurtigt, og er et af de bedste dobbelt dyse systemer på markedet. Bruger man dobbelt dyse print, vil ens byggeflade dog blive mindsket fra 305 × 305 × 300 mm til 280 × 305 × 300 mm.

Når du modtaget denne 3D printer, vil du se hvor stor den egentlig er. Du behøver dog ikke at bekymre dig om at samle nogle af delene – det hele er pakket pænt og ordentligt, og det tager ikke meget mere end 30 minutter at komme i gang.

Pålidelig og professionel

Med en opløsning på 10 microns (0,01 mm), er denne 3D printer den mest præcise af alle printerne. Det er muligt for dig at lave prints i mange forskellige filamenter, og som nævnt er det muligt med dobbelt dyse systemet, at lave modeller hurtigere og nemmere i forskellige konstruktioner.

Med sensitive filamenter er det anbefalet, at man lukker toppen, så der ikke kommer luft ind, og man dermed har en stabil temperatur inde i 3D printerens byggeområde. Hvis du vil lave udprint med 10 microns, skal du installere en 0,2 mm dyse – det er anbefalet af gøre brug af denne, ved alt under 50 microns.

Af alle 3D printere på denne liste, er dette den bedeste, mest pålidelige men også den dyreste. Derfor vil vi kun anbefale denne, hvis man har brug for 3D printere på professionelt niveau.

Guide

En 3D printer er en printer, der kan udprinte i 3D, i modsætning til en normal printer, der kun kan printe i 2D. 3D betyder, at man også kan printe opad, i stedet for kun at kunne udprinte flad tekst. Ved hjælp af dette kan man printe modeller og objekter, der består af flere lag. Dette kaldes også for “en additiv produktionsmetode”.

I al sim simpelthed, fungerer det ligesom hvis man blev ved med at lægge flere lag papir oven på hianden – man bygger altså i højde, såvel som i bredden og dybden.

For at udprinte en 3D model, skal man først lave tegningen til dette i et computerprogram. Denne kan man enten lave selv, eller man kan betale sig fra det. Der er en række 3D-programmer, man kan gøre brug af. Herefter sender man denne tegning over til sin 3D printer, der herefter eksekverer ordren. Der er forskellige måder 3D printere kan modtage ordrer, hvilket vi går over længere nede. En trådløs forbindelse er altid god, og giver mulighed for lidt større frihed og tilgængelighed, når man skal sende sin ordre afsted til print.

3D print materialer

Inden man går i gang med at printe, skal man have valgt hvilket materiale, ens objekt skal printes i. Der er mange typer materiale, som man kan vælge imellem, men man er som regel begrænset af sin printers evne til at printe i x antal typer materiale. Det hyppigste materiale er plast, men man kan også udprinte i metal, gups, keramik, papir – og der er endda nogen der har forsøgt sig med chokolade.

Derefter skal du huske, at jo højere kvalitet dine materialer er, jo bedre vil de også se ud. Man kan finde mange billige filamenter, men bruger du budget materialer, vil de formentlig også gå let i stykker.

Hvad kan man bruge 3D print til?

Det er (næsten) kun din fantasi der sætter grænser for, hvad du kan printe med en 3D printer. Engang var disse enheder for dyre til, at det gav mening for en almindelig forbruger at købe denne slags printer, men man kan efterhånden få nogle ret billige modeller.

Når du ejer en 3D-printer, kan du faktisk lave en masse ting til hjemmet. Eksempler på ting du kan lave er: lamper, vaser, dekorationer, holdere og meget mere. Som regel vil det være mindre ting, da de billige printere ikke er meget store. Vil man gerne printe på større format, skal man ud i en dyrere og større printer, der nok ikke pynter så godt i hjemmet.

Du kan endda printe din egen printer, hvis du har tid og energi til at sætte dig ind i de forskellige dele.

3D printere til industri

Efterhånden som teknologien bliver mere avanceret, kan man også opnå større og bedre ting med teknologien. 3D printere er en af de industrier, som man bliver ved med at udvikle på, da man finder flere og flere steder i vores arbejdsmarkede, hvor man nyttigt kan gøre brug af 3D print for at gøre arbejdet både bedre og mere effektivt.

Nogle af disse industrier er:

  • Byggebranchen
  • Produktion af biler
  • Produktion af både
  • Hosopitaler
  • Arkitekter
  • Detail (sko, briller og andet)
  • Fremstilling af møbler

Dette er blot en lille del af hvad 3D printere efterhånden bliver brugt til. Nogle af disse brancher har gjort brug af 3D print i årevis, og andre er først lige begyndt.

3D printere til bygninger

3D print bliver ikke kun mere præcist, men bliver også lavet i større skala. Hvis du synes det er imponerende at lave en vase med en 3D printer, så vil du være dybt imponeret over, hvad man har opnået i byggebranchen.

Det er faktisk muligt, med massive maskiner, at fremstille døre, vægge og andre materialer ved hjælp af 3D printere. Man kan endda lave hele etager og huse med 3D printere – det er blevet gjort før med en beton printer, der fulgte indstruktionerne, der blev givet via modellen i computerprogrammet.

3D printere til køretøjer

Når man skal bruge en reservedel til et fly, en båd eller en bil, er det ikke altid muligt at skaffe den. Især hvis det omhandler gamle modeller eller speciallavede modeller. Her gør man brug af 3D printere, så man kan lave en reservedel, efter de præcise mål man skal bruge.

Tit gøres der også brug af 3D printere, da det sparer lagerplads.

3D printere på hospitaler

3D printere på hospitaler er ikke nyt – det er noget, man har gjort brug af i længere tid. Ved hjælp af denne teknologi, kan man nemlig fremstille proteser og modeller af den menneskelige krop. Især proteser er et større markede, da der jo sjældent er to mennesker, der er ens, og derfor skal alle have forskellige proteser, så man ved at de passer.

Udover proteser fremstiller man også høreapperater med 3D printere. Det er af samme grund – en speciallaveet model vil passe bedre til den individuelle patient. Så slipper man for at gøre brug af en “one size fits all” løsning.

Dette skal du overveje inden du køber en 3D printer

Når man skal købe en printer, eller et hvilket som helst produkt for den sags skyld, er det vigtigt at tænke over en række ting, før man laver sit køb. Her vil vi gennemgå;

  • Behov (hvad skal du bruge den til?)
  • Pris (hvad er dit budget?)
  • Opløsning (hvilket kvalitet skal dine modeller laves i?)
  • Farver og materialer (skal du have mulighed for at printe i mange materialer?)
  • Forbindelse (hvordan kobler du på din printer?)

Hvad skal du bruge den til?

Behov er altid en vigtig del af købsprocessen, lige meget hvad du skal købe. Inden du vælger en 3D printer, er det vigtigt at du spørger dig selv: Hvad vil jeg bruge denne 3D printer til?

Ved du allerede hvad du skal bruge den til, kan du bare hoppe videre. Ved du det ikke, kan du prøve at stille dig selv nogle flere spørgsmål. Er det til arbejde, eller er det bare fordi, du synes det kunne være sjovt at have en 3D printer, som du kan rodde med? Vil du gerne lave dekorationer derhjemme, eller skal du lave dele til et hobbyprojekt, der måske kræver nogle større modeller? Hvor store modeller skal du lave?

Disse er alle spørgsmål, der kan hjælpe dig med at finde ud af, om du skal have en avanceret maskine, eller om du kan nøjes med en standard 3D printer i en mindre størrelse.

3D printer pris

Der er stor forskel på 3D printere priser, og når du skal købe din 3D printer, har du naturligvis et budget. Hvis dette er et højt budget, og du gerne vil investere meget i en enhed, så behøver du ikke tænke meget over prisen. Det er dog de færreste, der blot kan købe løs. Sæt dig derfor ned og find ud af, hvad du gerne vil give for en 3D printer. Måske det er 3.000, måske det er 5.000 – det er varierer fra person til person.

Det er stor forskel på prisen på 3D printere. De billigste kan fås for 2.000 kr. og under – og de dyreste (til privat brug) kan fås til mere end 15.000. Som sagt kommer det an på, hvilket budget man har, og hvad man vil investere.

Skal man kigge på 3D printere til erhvervsbrug, er priserne langt anderledes. Skal man have en 3D printer til små modeller, kan man sagtens vælge en printer fra vores test. Skal man dog have en 3D printer til eksempelvis flydele eller andet, findes der 3D printere, der koster langt over en million kroner.

Man vil som regel kunne få en bedre maskine, hvis man har et større budget. Dog er det ikke altid nødvendigt, blot at købe det dyreste. Kombiner dit budget med dit behov, så du kan finde ud af, hvilken størrelse og pris du leder efter.

3D printerens opløsning

Alle 3D printere kan lave modeller i forskellig kvalitet. Denne kvalitet kaldes også for “opløsning”. Opløsning måles i “microns” (0,001 milimeter). Vi vil anbefale ikke at købe 3D printere, der printer i over 200 microns. Jo hører tallet er, jo dårligere kvalitet vil dit print blive – og omvendt.

Det er ikke altid, at en lav opløsning vil gøre printet bedre, men det hjælper ofte på kvaliteten.

Farver og materialer

Alle printere er forskellige. Nogle kan udprinte i flere farver og materialer, hvor andre kun kan printe i en enkelt farve. Hvis du godt vil lave farverige modeller, skal du altså huske at købe en printer, der giver dig mulighed for dette. Man skal kunne sætte flere farver af filament i maskinen, hvis man godt vil lave modeller i flere farver. Det samme gælder for materiale – vil man godt lave objekter i metal, skal du sikre dig, at din maskine har denne mulighed.

Vil du have flere muligheder, når det kommer til farve og materiale, vil vi anbefale enten Creality 3D Ender 5 Pro eller Creality 3D Ender 3 PRO, afhængigt af hvilken pris du vil give. Behøver du blot et slags materiale, men vil du have flere muligheder hvad angår design, vil vi anbefale dig XYZ da Vinci Jr. Mix .

Det mest almindelige er PLA-plast og ABS-plast. Det kan nemt købes på nettet. PLA-plast forurener ikke luften og giver ikke luftgener, så printer man med dette, kan den sagtens stå på en kontor. ABS-plast forurener ikke mere end laserprintere, men det er smart at stille en ABS-printer i et kopi- eller hobbyrum.

Muligheder for forbindelse

Når man skal bruge sin 3D printer, skal man forbinde sin computer med sin printer, for at kunne sende de tegninger over, som man har lavet. Dette kan gøre på en række måder. Nogle enheder kan forbindes direkte til computeren, andre skal forbindes gennem kabel. De fleste 3D printere forbindes efterhånden direkte over Wi-Fi.

Hvis du vil gøre det nemt for dig selv, skal du tænke over, om du skal bruge direkte forbindelse eller ej.

FAQ

Hvilken 3D printer er bedst i test?

Den bedste printer til de fleste vil være Creality 3D Ender 5 Pro. Det er dog ikke altid, at den samme printer passer til alle. Andre gode printere er: XYZ da Vinci Jr. Mix , Creality 3D Ender 3 PRO, Dremel DigiLab 3D45 og Raise3D Pro2 Plus. Hvis du har specielle behov, eksempelvis hvis du bare vil have en billig 3D printer, kan du finde en løsning på dette i denne 3D printer anmeldelse.

Hvad koster en 3D printer?

En 3D printer kan koste mellem 2.000 kr. – 100.000 kroner. Det kommer an på, hvad du skal bruge den til. Skal du bare udprinte små nipsting derhjemme, fordi du synes det er sjovt? Så vil du ikke skulle betale lige så meget, som hvis en arkitekt skal bruge en stor 3D-printer til at lave store modeller af huse.

Hvordan virker en 3D printer?

En 3D printer er en printer, der kan printe i 3D, i modsætning til en normal printer, der kun kan printe i 2D. 3D betyder, at man også kan printe opad, i stedet for kun at kunne udprinte flad tekst. Ved hjælp af dette kan man printe modeller og objekter, der består af flere lag. Dette kaldes også for “en additiv produktionsmetode”. Dette giver dig flere muligheder, når det kommer til kreativitet og konstuktion af modeller.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×